Måske er Facebook vores tilflugtssted

For nogle uger siden fyldte denne video meget i mit nyhedsfeed på facebook. Flere tilkendegav, at budskabet ramte plet hos dem. “Vi glemmer hinanden og den fantastiske verden der omgiver os”. Vi er mange der er på de sociale medier rigtig meget. For meget måske. Jeg tænker at det handler om hvordan vi bruger tiden på de sociale medier, med hvilket formål og hvilken følelse det skal opfylde.

Jeg kan ikke lade være at spekulere på, om spørgsmålet ikke hellere skulle lyde: hvorfor behovet er så stort for de sociale medier? Er det en ventil vi åbner op for når vores hverdag bliver så hektisk, at vi har brug for at stemple ud? Vi er vant til at være online 24/7. Vi dokumentere hvad vi spiser, vores børn, vores livs op og nedture, hvad vi tænker og hvor vi færdes henne. Det med at dokumentere hverdagen er ikke noget nyt. Dengang min ældste søn skulle starte i børnehave, besøgte jeg en børnehave hvor de gjorde meget ud af at dokumentere børnenes hverdag ved at hvert barn havde sin egen lille kuffert hvor al dokumentation blev lagt i. Det skal lige tilføjes at det var flere år før facebook og mange af de andre sociale medier.

Som Holdberg spørger i skuespillet ” Jeppe på Bjerget” ” Hvorfor drikker Jeppe”? Hvorfor er jeg på facebook? er et spørgsmål vi med jævne mellem kunne stille os selv. Jeg tænker at det kan være sundt ind i mellem, at overveje og blive bevist om hvilket behov facebook opfylder hos lige præcis hos os – i dag?. Stiger vores forbrug når hverdagen stritter, når vi føler at vi løber rundt i hamsterhjul og vi har brug for en pause fordi vi er kommet så langt væk fra os selv og dem vi holder af? Er nærværet blevet noget vi glemmer, en fremmehedsfølelse som vi har svært ved at være til stede i? Mennesket er et flokdyr som har brug for at blive set, lyttet til,  og anerkendt. Det giver de sociale medier. Det er jo en anden slags likes vi får hjemme ved spisebordet, når vi har tilberedt et godt måltid. Det gør noget ved selvværdet og vores lykke følelse når vi føler at andre ser os.

Stresscoach Lotte Klink valgte for nogle år siden at logge ud af facebook i hele december måned, fordi det havde taget overhånd.  Coach og mentor Sølvi har søsat en udfordring hvor hun inviterer dig med i et eksperiment om at være facebook fri i 2 uger. Tjek det ud hvis du mener det er noget for dig.

Det er blevet mere og mere almindligt at logge ud af facebook et par uger om året. Som jeg har forstået det, gør de det fordi de føler at facebook tager for meget tid. De glemmer at være til stede i nuet, og måske føler de også et eller andet sted at de har mistet kontakten til sig selv. ” Hvem er jeg, når jeg ikke hele tiden skal være opdateret på de sociale medier”?

For hvad går vi i virkeligheden glip af, når vi ikke er til stede hele tiden? Jeg vil ikke gøre mig til dommer om hvor meget eller lidt eller måske slet ikke facebook. Det må enhver selv bestemme. Men jeg er blevet mere bevidst om hvilket behov jeg søger, og hvad jeg flygter fra når tiden bruges alt for meget på hvad andre mennesker bruger deres tid på. For i bund og grund, så er venskabet og kærligheden til sig selv det vigtigste vi har. Hvis vi ender med at læne os op ad andres opmærksomhed, hvis vi måler vores succes ud fra hvor mange likes vi har fået, og sammenligner vores egne oplevelse ud fra hvad andre oplever, mener jeg at det er ved at vende næsen hjem ad. Hjem til os selv og vores egne kerne.

Refleksion: hvad tænker du – bruger du for meget tid på de sociale medier? Kunne du finde på at holde fri fra facebook eller måske helt slette din profil?