Kreativiteten der blev glemt

Der skete det for mig, som der sker for rigtig mange kvinder når vi får børn. Vi tilsidesætter vores egne behov. Det skal vi selvfølge også. På rigtig mange områder.

Vi venter med at spise til barnet er ammet færdigt. [ eller vi lærer at spise med en hånd, åbne en pakke snøfler med 2 fingre ], vi opfylder deres behov og sørger for at de trives og har det godt og trygt. Men det er ikke den slags behov jeg taler om her. Jeg taler om de behov hvor sjælen trives og dem som giver smil på læben. De daglige åndehuller hvor vi lige tjekker ind hos os selv og mærker energien.

For mit vedkommende gemte jeg min kreativitet ned i en skuffe og væk. Og selvom at jeg ind imellem kunne mærke en lyst og et savn efter at være kreativ, så bildte jeg mig selv ind at det ikke var vigtigt, der var ikke tid og jeg var nok heller ikke en kreativ person.

Behovet for at sidde og nørkle med lidt kreativt forsvandt ligeså stille med det manglende overskud.  Jeg kan ikke længere prale af, at jeg har små børn der holder mig vågen om natten, eller som kræver min opmærksomhed 24/7.  Jeg var simpelhen kommet så langt væk fra min kreativeåre, at jeg havde glemt hvordan det føltes at sidde med saksen i hånden.

Kreativitet er på mange måder en livsnerve i hverdagen. Den kan være med til at give ro, energi og selv omsorg. Jeg har forsøgt mange gange de sidste par år, at holde fast på den. Men hver gang er der noget andet der var vigtigere. For nogle år siden fik jeg at vide af en håndlæser at det ville være godt hvis jeg begyndte at male. Det var et af de første tegn jeg fik, at det er tid til at holde fast i den kreativenerve.

For mig er det ikke så vigtigt hvordan folk er kreative. Men jeg er overbevidst om, at det er en kilde til nå ind til sjælen, til at lære sig selv at kende og til at komme så langt ned i gear, at krop – sind – ånd kan finde balancen sammen. Det at fylde sit liv med noget, som ikke har forbindelse til ens job.

Er man rigtig “heldig”/god kan man faktisk kombinere det at være kreativ med sit arbejde. Dvs. finde noget kreativt man elsker at lave og som man samtidig kan tjene penge på at lave. Et godt eksempel på hvor arbejde og kreativitet hænger sammen, er med det nye danske, miljø/natur fokuserede projekt miljoevenlig-pakning.dk. Her har en virksomhed (som sælger emballage) der egentlig er hardcore business, som virksomheder jo er, formået at tænke det kreative ind og lade det blomstre, dvs. deres medarbejdere har skabt dette koncept – fået lov at være kreative på arbejdspladsen.

Et slag helle i  hverdagen. Der er flere der påpeger at det at strikke kan være med til at nedsætte stress. Nu sidder du måske og tænker, at det har du da ikke tid til. Så må du vælge den syssel der giver mest energi, men koster mindst på tid og energikontoen. Det behøver ikke at være flere timer du skal finde i kalenderen. 10 min er også godt givet ud. Det kan være du sidder og tænker; ej men så kan det ikke betale sig. Men små skridt skaber også en rejse.

Med andre ord: føler du dig drænet for energi, stresset, mellemtilfreds, at der ikke er tid til dig i en travl hverdag? så kan en løsning være at tage fat i kreativiteten. Kreativitet kan være mange ting. Det vigtigste er, at det er noget du bliver glad af at lave. Og nej det behøver ikke være perfekt.