11 grunde til at reducere bryststørrelsen

Det hyppigst udførte kirurgiske indgreb for at rette brystet er uden tvivl bryst- forstørrelse med implantater. Alligevel er reducerende mammoplastik af alt for store bryster ikke ualmindeligt.

Ifølge American Association of Plastic Surgeons gennemgik 80.000 kvinder brystreduktionskirurgi i USA i 2009. Beslutningen er normalt motiveret af det faktum, at et betydeligt overudviklet bryst er et vigtigt, hvis ikke det vigtigste, emne for kvinder, som lider af denne anomali. Nutidens mest brugte kirurgiske teknikker indenfor brystreduktion giver et tilfredstillende resultat. Det er klart, at proceduren for at reducere og løfte brystet indebærer visse konsekvenser, nemlig et mere omfattende ar end ved en bryst-forstørrelse. På den anden side er antallet af fordelene ved en reducerende mammoplastik relativt store, hvilket gør denne kirurgi attraktiv for kvinder, som kæmper med dette problem. De mest almindelige fordele ved brystreduktion omfatter:

Betydelig forbedring af arbejdsstilling og reduktion af smerter i nakke, lænd og ryg.

Ifølge Dr. Collins forskning rapporterede 35% af de kvinder, som gennemgik en mammoplastisk reduktion, en aftagen af lændesmerter. Lignende resultater er leveret af Dr. Chao, der understreger at de fleste kvinder mærker en betydelig forbedring i deres kropsholdning og lindring af smerter i deres nakke og ryg. Reduktion af mælkekirtlerne resulterer i en sænkning af tyngdepunktet og reducerer samtidigt nødvendigheden af at opretholde en konstant muskelspænding i nakke og ryg, hvilket sædvanligvis er kilden til vedvarende smerter i disse regioner.

Reduktion af vedvarende hovedpine.

Mammoplastisk reduktion reducerer betydeligt forekomsten af hovedpine og migræne. Det anslås at op til 90% af alle kvinder lider af disse problemer. Ifølge Dr. Ducic er det op til 50% af de kvinder, som fik foretaget en brystreduktion, der oplevede en lettelse eller en betydelig reduktion af deres hovedpiner og migræne.

Forbedret lungefunktion og effektivitet.

Ifølge Dr. Starleys forskning resulterer en brystreduktion i en betydelig forbedring af lungernes ventilation. Det er et meget vigtigt element i behandlingen af vejrtrækningsproblemer under søvn. Kirurgien virker også positivt for den almene helbredstilstand hos de opererede kvinder.

Forbedret forebyggelse af onkologiske sygdomme.

Efter en reducerende mammoplastik vil kvinder bedre være i stand til selv at udføre lette brystundersøgelser, hvilket tidligere vil kunne afsløre brystforandringer, som kan være farlige for helbredet. Ved at fjerne en del af brystvævet formindskes også områder, der kan trues af brystkræft. Dette bekræftes af rutinemæssige mikroskopiske undersøgelser af fjernet brystvæv, som tilfældigt er blevet diagnosticeret med ondartet kræft. Også en række statistiske undersøgelser påviser en reduceret forekomst af brystkræft hos kvinder, som tidligere har fået lavet en brystreduktion. Dr. Tarone anbefaler endda, at kvinder som er i risikogruppen for at udvikle brystkræft, får foretaget dette indgreb.

Forbedret fitness.

Alt for store bryster kan definitivt begrænse kvinders fysiske aktivitet. Naturligvis vil en reduktion af brystets størrelse gøre enhver form for fysisk aktivitet meget lettere. Dr. Boschert forskning viser en betydelig stigning i hyppigheden af fysisk aktivitet efter en brystreduktion. Lignende observationer blev foretaget af Dr. Brown, der understregede, at 100% af kvinderne, der fik lavet en brystreduktion, lavede mere intensive fysiske øvelser bagefter. Indgrebets betydning for deres kropsvægt var overvældende og øgede samtidigt kvindernes tilfredshed over en mindre tøjstørrelse. Derfor bør man ikke drage den konklusion, at fedme er en kontra-indikation for en mammoplastisk reduktion, men derimod det modsatte, at dette kirurgiske indgreb er et centralt element for at stimulere kvinder til at reducere deres kropsvægt.

Forbedring af spiseforstyrrelses-symptomer.

Omfattende brystvækst får ofte kvinder til at overspise for at reducere disproportionerne mellem de øvre og nedre dele af kroppen. Men det helt modsatte kan også ske; nemlig overdrevent minimalt indtag af kalorier for at reducere bryststørrelsen. Dette er den nemmeste vej til at udvikle sygdomme som nervøs spiseværgring (bulimi nervosa). Kirurgisk brystreduktion kan løse sådanne problemer. Ifølge Dr. Losee’s forskning oplever alle kvinder en reduktion af symptomerne på spiseforstyrrelser 10 år efter en brystreduktion.

Fald i angstneurose og depression.

Næsten 1/3-del af kvinder med for store bryster lider af angstneuroser og depression. Dr. Chahraoui’s forskning bekræftede en væsentlig nedgang i situationalle og personlige angstneuroser hos kvinder, der havde gennemgået en brystreduktion. Disse forandringer gik hånd i hånd med en betydelig forbedring af kvindernes selv-evaluering af deres kropsform. Hvad der er endnu mere vigtigt er, at Dr. Saariniemi beviste, at disse positive mentale forandringer hos de opererede kvinder, er permanente.

Selvværdsforbedring.

En reducerende mammoplastik forbedrer betydeligt kvinders selv-værd. Ved at bruge Rosenberg’s selvværdsskala påpegede Dr. Mallo en gradvis forbedring af selv- værdet hos kvinder, der gennemgik en brystreduktion, allerede en måned efter operationen. Og disse forandringer fik permanent karakter efter 4 måneder. Lignende konklusion kan findes i Dr. Turhan-Haktanir’s forskning, som oven i købet påpeger en betydelig forbedring i kvinders temperament efter kirurgisk brystreduktion.

Bedre livskvalitet.

Reducerende mammoplastik forbedrer kvaliteten af kvinders liv. Talrige undersøgelser viser, at alle parametre, der henviser til evalueringen af livskvalitet bliver betydeligt forbedret hos de opererede kvinder. Kvinderne følte sig mere feminine, var mere ivrige efter at knytte nye bekendtskaber, understregede færre problemer i det profesionelle miljø og mindre forlegenhed i intime situationer. Forbedring i de psyko-seksuelle funktioner. Dr. Guthrie understreger i sin forskning, at op til 80% af alle kvinder med for store bryster, oplever seksuelle forstyrrelser. Disse kvinder kan ikke tolerere at deres partner rører deres bryster. Brystreduktion kan frigøre disse kvinder for deres hæmninger og desuden øge graden af tilfredshed i deres seksuelle kontakt.

Forbedret æstetik.

Eftersom en brystreduktion kan forbedre kroppens proportioner, bør det også  overvejes i forhold til æstetiske kategorier. Det, Dr. Borkenhagen brugte i sin forskning, var en fotografisk test. Patienterne skulle farve de dele af deres krop, som efter deres mening var forbedret efter indgrebet. Overraskende nok, var det ikke kun de reducerede bryster der blev fremhævet, men også andre dele af deres krop. Dr. Godwin sammenlignede dog testen foretaget af patienterne og af fire læger. Resultatet viste en langt bedre og mere positiv vurdering fra patienterne end fra de læger, som selv forestod brystreduktionerne.

Den konklusion der kan drages er, at selvfølgelig giver mammoplastisk reduktion flere fordele, end det man lige skulle tro, på grundlag af de simple kendsgerninger omkring brystreduktion. Unægtelig er der positive sundhedsmæssige effekter, men de ændringer der vedrører alle aspekter af kvaliteten i kvindernes liv, er lige så vigtige. En sådan opmærksomhed kan være meget nyttig i beslutningen om at få foretaget kirurgisk brystkorrektion.

Małgorzata Kolenda MD, PhD

Sources: „Additional Benefits of Reduction Mammaplasty: A Systematic Review of the Literature” Plastic and Reconstructive Surgery, Vol.129, Nr 3, March 2012