Sådan får du dine egne krydderurter!

Alle kan dyrke krydderurter i deres have eller små krukker på deres altan. Det er skønt at have dem lige ved hånden når du laver mad. Får alle vores råd lige her.

 

Krydderurter i potter, krukker og højbed

Når du starter med at planlægge hvor dine nye krydderurter skal være, er det en god ide at tænke over de skal være nemt tilgængelige. Derfor anbefaler vi altid at du planter dem i nogle havekrukker, som du kan placere lige der hvor du laver mad. Det kan være på terrassen, din altan eller tæt på din køkkendør.

Du skal også huske at dine krukker i haven, helst skal stå et sted hvor de får både masser af sol og vand.

Hvis du vil bruge dine krydderurten igen året efter, anbefaler vi du planter dem ud i jorden over vinteren, da krukker bliver meget kolde og rødderne risikerer at få for meget frost.

Hvis du vælger purløg, persille, estragon, løvstikke, citronmelisse, salvie og rosmarin, vil de alle komme igen året efter og du vil have glæde af dem mage år ud i fremtiden.

Der findes også etårige krydderurter som, basilikum, kørvel, koriander, dild, merian – og mange andre

 

Hvornår skal du plante dine krydderurter?

En af fordelene ved at plante i krukker i haven, er at du kan plante hele året, du skal dog altid huske at vande rigeligt, både forår og efterår.

Hvis din plan er at plante direkte ud i jorden, skal det helst gøres i efteråret, så har de fået fat inden det bliver vinter og er klar til at vokse når det bliver forår og der kommer varme.

Hvilke krydderurter skal jeg plante?

Hvilke krydderurter du skal dyrke i din have, på terrassen eller altanen afhænger selvfølgelig af dit behov. De fleste bruger friske krydderurter på varme retter samt rugbrødsmadder, og her egner nogle typer krydderurter sig til, mens andre er bedre til desserter eller drikkevarer.

 

6 gode krydderurter til køkkenhaven – purløg, timian, salvie, dild, løvstikke, rosmarin og mynte

  1. Purløg. De fleste kender purløg, som er meget nemt at dyrke. Det eneste Purløg ikke kan klare er udtørring. Hvis der kommer blomster i dine purløg, klipper du dem bare lidt ned og de er klar igen.
  2. Timian. Står bedst i løst jord og kan med fordel plantes i en stensætning. Mange bruger den også som prydplante, da den kommer igen år efter år og ikke kræver meget pleje.
  3. Dild. Hvis du spiser meget fisk, skal du have dild, den skal sås hvert år.
  4. Persille. Er også en af de velkendte krydderurter, vi bruger den gerne i persillesovs eller bare som pynt på din mad. Persille kommer også år efter år
  5. Rosmarin. Er en halvbusk, som er lidt mere sart. Den skal gerne stå solrigt og lunt. Find gerne et sted med læ. Den får nogle smukke og elegante blomster i blå og lilla nuancer. Husk at beskytte den mod frost om vinteren
  6. Mynte. Nem krydderurt, der breder sig så meget, at den bør plantes i en krukke.

Hvad kan du bruge friske krydderurter til?

Dine frisk krydderurten kan du bruge til mange ting. Det helt åbnet lyse er selvfølge at bruge dem i din daglig mad. Du kan også bruge dem i olier og eddiker eller tørre dem så de kan frydes ned til de kolde vintermåneder.

Bør du klippe krydderurterne ned?

Det er ikke alle krydderurter der skal beskæres, da de er meget forskellige. Vi anbefaler dog at de krydderurter som er flerårige og får små grene med fordel bliver beskåret i foråret, det vil fremme væksten af de nye skud